Minatul prin browser le aduce o avere hackerilor pe seama ta
Minatul prin browser generează monede virtuale în valoare de peste 250.000 de dolari în fiecare lună. Majoritatea banilor îi iau doar zece oameni.
O nouă cercetare academică ne arată că mineritul după criptomonede prin browser, CoinHive, generează monede Monero în valoare de peste 250.000 de dolari în fiecare lună și o bună parti din bani merg la doar zece indivizi.
Cercetarea publicată de Universitatea RWTH Aachen dezvăluie că 75% din mineritul prin browser generează criptomonede Monero. CoinHive este responsabil de minerit. Acesta este un script care minează Monero direct din browserul tău. Practic, cineva poate alege să introducă CoinHive în site-ul lor, iar fiecare vizitator este „infectat” și puterea de calcul a acelui vizitator este folosită pentru a mina monede.
Unele organizații de caritate l-au folosit pentru a strânge bani pentru cauze bune, dar există și partea întunecată prin care hackerii folosesc scriptul să facă bani.
CoinHive este cea mai profitabilă metodă de a face bani astfel, generând venituri de aproape 24.000 de dolari în fiecare săptămână sau 300 XMR (moneda Monero). „Ca și alte criptomonede, valoarea Monero fluctuează destul de mult, iar acum se situează în jurul valorii de 200 de dolari, dar a ajuns și la un maxim de 400 la începutul anului”, se arată în lucrare.
CoinHive se poate instala în orice site și poți câștiga ceva bani astfel, dar CoinHive păstrează 30% din tot ceea ce se minează, adică 75.000 de dolari pe lună sau aproape un milion de dolari pe an.
CoinHive rulează prin link-uri scurte care funcționează ca link-urile normale nu mai că înainte de a ajunge la destinație, calculatorul utilizatorului trebuie să efectueze câteva operațiuni (minat). Cercetătorii au găsit aproape două milioane de astfel de linkuri, iar majoritatea aveau legătură cu site-uri de streaming, de sharing de fișiere.
„CoinHive este dominată de 10 utilizatori. Majoritatea linkurilor de acest fel redirecționează utilizatorul către site-uri de streaming și de filesharing. Am găsit că majoritatea acestor linkuri se pot rezolva în câteva minute, totuși unele linkuri au nevoie de milioane de operațiuni ceea ce nu este fezabil”, au arătat cercetătorii.
Cel mai recent atac cu CoinHive s-a înregistrat în Brazilia, unde aproape 200.000 de routere au fost injectate cu un cod modificat de CoinHive pentru a mina criptomonede în fundaluk fiecărei pagini vizitate pe internet.
Ca să evitați situații neplăcute vă recomandăm o soluție antivirus sau o extensie de browser ca minerBlock. De asemenea, dacă dați click pe un link scurt și nu vă duce nicăieri nu mai așteptați să se încarce pagina deoarece astfel îi îmbogățiți pe băieți aia zece e care vorbeam mai devreme.